Moscheea Albastră din Istanbul


Sultanul Ahmed I – înmormânat la Moscheea Albastră – a dorit să construiască un monument care să rivalizeze, ca grandoare, cu apropiata Sf. Sofia, poate chiar să o depășească în frumusețe. Astfel s-a născut, în secoul al XVII-lea, Moscheea Albastră. Nu căutați o clădire de culoare albastră pe orizontul Istanbulului: denumirea moscheii cu exterioare grațios curbate și șase minarete se datorează frumoaselor plăci ceramice Iznik ce decorează înteriorul clădirii.
 
Moscheea Albastră este un loc de rugăciune frecventat de localnici, care poate fi vizitat și de turiști, fără a se plăti bilet de intrare. Prin urmare, aici trebuie să respectați “regulile casei”: să vă descălțați la intrare, să păstrați liniștea, să respectați locurile și orele de rugăciune ale musulmanilor, regulile de vestimentație, iar femeile să își acopere capul încă de la intrare. Este dovada de respect față de oamenii și religia locului. Urmați semnele către intrarea turiștilor, pentru că doar cei care vin să se roage au acces prin intrarea principală.

În interiorul moscheii veți vedea vitralii cu motive florale sau geometrice din arhitectura islamică în culori frumos asortate, mozaicuri grațioase din ceramică Iznik, la care poți să stai și să te holbezi minute în șir, scări cu balustrade fin sculptate și arabescuri pictate grațios în cele mai neașteptate locuri. Cupola moscheii nu este la fel de înaltă precum cea a Bazilicii Sf. Sofia, fiind o construcție din secolul al XVII-lea, dar mulțimea de domuri de dimensiuni diferite și cele șase minarete dau toată grandoarea și frumusețea de care are nevoie Moscheea Albastră pentru a fi rivala Sfintei Sofia!
 

Atunci când a fost construită s-a dus vestea destul de rapid că sultanul i-a comandat arhitectului său, Mehmet Aga, să facă o moschee cu minarete din aur (altin) dar arhitectul a înțeles ca trebuie să facă șase (alti) minarete. Oricare ar fi fost adevaratul motiv al construirii celor șase minarete, Moscheea Albastră a determinat un scandal imens deoarece Moscheea Haram din Mecca (cea mai sfântă din lume) avea tot șase minarete. În timp, scandalul s-a rezolvat adăugând încă un minaret moscheei din Mecca.

 


Orar:
 
Moscheea Albastră este deschisa între ora 9:00 si ora 16:00 (exceptând momentele când sunt rugăciunile: câte jumătate de oră de cinci ori pe zi, în fiecare zi și în după-amiaza zilelor de vineri).

Preturi:
 
Intrarea în Moscheea Albastră este gratuită.

Adresa:
 
Sultanahmet, Istanbul, Turcia
Este situată lângă Hagia Sofia

 

Distribuie ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Nobil Travel

Despre noi

Newsletter

Consimțămantul în ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal mai sus furnizate, reprezintă un act voluntar.

Rezervă acum





Copyright 2003-2019 © Nobil Travel| powered by ElfNet