Palatul Alhambra din Granada


Palatul Alhambra din Granada este cel mai frumos şi cel mai faimos castel medieval din Europa şi unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică. Alhambra a fost palatul, citadela şi fortăreaţa regilor mauri pănă la căderea Granadei. Datorită măiestriei cu care a fost construit, acesta nu a fost dărămat, ci a rămas mai departe in folosinţă ca palat regal.
 
Astăzi este un monument cu patru zone distincte: palatele, zona militară sau Alcazaba, oraşul Medina şi zona agrară a Generalife, toate acestea fiind plasate intr-o zonă păduroasă, cu multe grădini.

 
Aici se găsesc edificii proeminente din epoci diferite, precum Palatul renascentist al regelui Carlos al V-lea, unde se află Muzeul Alhambra şi Muzeul Artelor Frumoase (Museo de Bellas de Artes). Grădinile Alhambra simbolizează apogeul unei lungi tradiţii de grădinărit, care a inceput in Cordoba la mijlocul secolului al VIII-lea.

Datorită faptului că economia lumii islamice medievale se pregătea să intre in agricultură, schimbările agricole au avut profunde repercusiuni asupra Andaluziei. Toate acestea au condus la formarea unui nou habitat peisager cu ramificaţii in designul de grădină. Ansamblul Alhambra se prezintă ca o conglomerare de edificii, fortificaţii şi grădini toate acestea fiind dispuse admirabil intr-o compoziţie emoţionantă, fiind invăluite intr-o mantie de vegetaţie verde, ce acoperă toate laturile colinei. Grădinile formează un ţesut in interiorul căruia se extind edificii şi construcţii, in armonie cu orografia terenului şi cu exigenţele rezidenţiale şi defensive. Elementele de grădină apar atăt in spaţiile interioare, căt şi in cele exterioare.


Nucleul principal şi cel mai vechi al Alhambrei se compune dintr-un ansamblu de fortăreţe (bătrăna Casa Real): Curtea Alberca, Curtea Comarea sau Arrayanes, care se află in centrul incăperilor, unde probabil se desfăşura viaţa oficială de la Curte. Grădina este o inspiraţie, omului, care poate fi descoperită in toate epocile şi civilizaţiile. Grădina arabă semnifică ingerul pentru Paradisul islamic.
 
Grădina hispano-arabă este invăluită in tot ce poate provoca plăcere celor cinci simţuri ale omului: vedere, culoare, lumină şi umbră, plante cu miros dulce-imbietor, susurul apei, distinsele texturi ale materialelor, gustul fructelor. La toate acestea se adaugă climatul blănd care ajută la menţinerea şi revigorarea locului.
 
Apa asigură vegetaţiei luxuriante exuberanţă şi constituie cel mai evident element decorativ.

 

În toată grădina, apa este elementul vitalizator, dar in Granada se transformă in esenţa vie şi dinamică a grădinilor sale, fiind introdusă de musulmani. Nimic nu era posibil fără abilitatea cu care maurii au tras apa de la poalele Munţilor Sierra Nevada pentru a-şi uda plantaţiile.
 
Apa este prezentă în făntăni, pe dispozitive care o fac să vibreze în valuri sau să se reflecte lumina în ea, atăt în interiorul, căt şi în exteriorul clădirilor şi ajută la dezvoltarea vegetaţiei luxuriante. Pe pereţi se găsesc sculptate versuri care menţionează frumuseţea grădinii, decoraţii cu desene florale abstracte, in culori ce fac lumina care intră din exterior să tresalte. Exteriorul este sobru iar, la interior, decorul este fascinant, avănd la bază componente ale artei islamice: caligrafia, geometria, decorarea florală stilizată.
 
 

Distribuie ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Nobil Travel

Despre noi

Newsletter

Consimțămantul în ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal mai sus furnizate, reprezintă un act voluntar.

Rezervă acum

Copyright 2003-2019 © Nobil Travel| powered by ElfNet