Despre Sharm El Sheikh.
Sharm el-Sheik este pe un promontoriu cu vedere la Strâmtoarea Tiran la gura Golfului Aqaba. Importanţa strategică a condus la transformarea acesteia dintr-un sat de pescari într-un important port şi bază navală pentru marina egipteana. Acesta a fost capturat de Israel în timpul conflictului din Sinai din 1956 şi restaurat în Egipt în 1957. O forţă de menţinere a păcii a Organizaţiei Naţiunilor Unite a fost ulterior staţionata acolo până în 1967, odata cu Războiul de Şase Zile, când a fost recucerit de către Israel. Sharm el-Sheikh a rămas sub control israelian până la peninsula Sinai i-a revenit Egiptului în 1982, conform Tratatului de Pace Israelo-Egiptean de la 1979.
O propunere de planificare ierarhică a fost adoptată pentru Golful Aqaba, prin care au fost evaluate şi subdivizate în zone, oraşe şi centre. În conformitate cu această abordare, Golful Aqaba a fost divizat în patru oraşe: Taba, Nuweiba, Dahab si Sharm El-Sheikh.
Oraşul Sharm el-Sheikh a fost si el împărţit în cinci centre omogene şi anume: Nabq, Ras Nusrani, Naama Bay, Umm Sid şi Sharm El Maya.
Înainte de 1967 Sharm el-Sheikh a fost puţin mai mult decât o bază de operaţiuni ocazionale pentru pescarii locali; cea mai apropiata asezare permanenta a fost în Nabq, la nord de el Ras-Nasrani (“Strâmtoarea Tiran”). Dezvoltarea comercială a zonei a început în timpul prezenţei israeliene în zonă. Israelienii au construit oraşul Ofira, cu vedere la Sharm el-Maya Bay şi zona Nesima, şi au deschis primele unităţi turistice orientate în zona la 6 km nord de Naama Bay. Acestea au inclus un hotel pe latura de sud a golfului, cluburi de scufundări, o promenadă acum bine-cunoscuta, şi hotelul Naama Bay.
După Sinai a fost restituit Egiptului în 1982, iar guvernul egiptean s-a angajat într-o iniţiativă menită să încurajeze dezvoltarea continuă a oraşului. Investitorii straini – dintre care unii au descoperit potenţialul localităţii în timpul ocupaţiei israeliene – au contribuit la numeroase proiecte de construcţii. Legile mediului inconjurator limitează, în prezent înălţimea clădirilor din Sharm el-Sheikh, astfel încât să se evite eclipsarea frumuseţilor naturale a împrejurimilor.
Climatul
Temperaturile medii in timpul lunilor de iarna (noiembrie-martie), variaza intre 15-35 ° Celsius (59-95 ° F) şi în timpul lunilor de vară (aprilie-octombrie), 20-45 ° Celsius (68 la 113 ° F). Temperatura in apa Marii Roşii variază intre 21-28 ° Celsius (70-84 ° F) pe parcursul anului.